Lichte krimp Flevolandse economie, groei in Vrijetijdssector
De Flevolandse economie is in 2013 met 0,6% gekrompen. Het aantal banen is gedaald met 3.200 tot 171.400 banen. De afname met 1,8% vond met name plaats in de gemeenten Almere en Noordoostpolder. De vrijetijdssector laat wel groei zien. Dat blijkt uit de publicatie Economie en Arbeidsmarkt Flevoland 2013-2014 die donderdag 5 juni door de provincie Flevoland in het Topsportcentrum Almere is gepresenteerd.
Actueel inzicht in regionale economie
De publicatie Economie en Arbeidsmarkt Flevoland biedt een actueel inzicht in de regionale economie. Dit inzicht helpt om te zien waar knelpunten zitten en waar kansen liggen om te werken aan economisch herstel. De publicatie biedt een handvat voor de overheid als ondernemers om samen te werken aan de verbetering van het economisch klimaat.
Krimp een stuk minder
Hoewel de Flevolandse economie nog geen groei laat zien is de krimp wel een stuk minder negatief dan een jaar eerder. Economische signalen uit het vierde kwartaal van 2013 laten zien dat Nederland en Flevoland langzaam uit het economisch dal klimmen. De verwachting is dat 2014 weer een voorzichtige groei laat zien.
Vergelijbare situatie met Nederland
De afname van de werkgelegenheid is vergelijkbaar met die in Nederland en heeft zich in vrijwel alle sectoren voorgedaan. Alleen in de gezondheidszorg en de ICT is er in Flevoland een lichte toename. In de groot- en detailhandel en overige dienstverlening stabiliseert het aantal banen. De grootste afname betreft de bouw en de financiële dienstverlening. De ontwikkeling binnen Flevoland is niet overal gelijk. In de gemeente Dronten was er sprake van een licht groei van de werkgelegenheid, in Zeewolde van een lichte daling. In de gemeenten Urk en Lelystad bleef de werkgelegenheid ongeveer gelijk. Almere en Noordoostpolder laten een daling zien.
Wel groei in vrijetijdssector
Over de afgelopen jaren is de vrijetijdseconomie in Flevoland een forse groeisector geweest. Het aantal overnachtingen op recreatieve terreinen, in vakantiehuisjes en hotels neemt toe, evenals het aantal dagbezoeken en de bestedingen. Het aantal banen nam in deze sector in Flevoland tussen 2009 en 2013 met ruim 9% toe. De Flevolandse vrijetijdseconomie heeft zich in de afgelopen jaren sterker ontwikkeld dan de Nederlandse vrijetijdssector in zijn geheel. Er liggen nog volop kansen voor de komende jaren. Dit blijkt ook uit de interviews met Flevolandse ondernemers in de vrijetijdsbranche. In de publicatie van dit jaar is het themahoofdstuk aan de vrijetijdseconomie gewijd.
Publicatie Economie en Arbeidsmarkt
Bekijk hier de digitale publicatie van Economie en Arbeidsmarkt Flevoland 2013-2014.
Bron: Provincie Flevoland